Fönster

Dags för nya fönster?

Dags för nya fönster?

Fönster fyller flera viktiga funktioner på ett hus eller en byggnad. De står för ljusinsläpp, de är viktiga för stilen och estetiken och de spelar dessutom stor roll för kvaliteten på inomhusklimatet. Det ombytliga och tidvis tuffa klimat som råder här i Skandinavien ställer höga krav på vilka slags fönster du har, men också i vilket skick de är. Dåliga, gamla och slitna fönster står ofta bakom kalldrag och dålig uppvärmning, och kan snabbt få elräkningarna att skena iväg i pris. Känns det igen? Då kan det vara hög tid att antingen byta fönster eller satsa på en rejäl renovering av de du redan har.

 

Välj fönster med omsorg

Det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på om du väljer att skrota dina gamla fönster och istället satsa på att investera i helt nya. För det första bör du främst låta kvaliteten avgöra, snarare än priset. Nya fönster kan ofta vara ganska dyra, men det lönar sig nästan alltid att betala en slant extra och få riktiga kvalitetsfönster – än att försöka komma så billigt undan som möjligt. Billiga fönster av sämre kvalitet håller sällan speciellt länge, och har du riktig otur kan du därför åka på ytterligare ett byte inte alltför långt fram i tiden. Tänk också på att välja fönster som passar till husets övriga stil och känsla. 

 

 

Fönsterrenovering är också ett alternativ

Dåliga fönster behöver inte nödvändigtvis betyda att de måste bytas ut. Många väljer också att satsa på en fönsterrenovering, i synnerhet om det gäller riktigt gamla originalfönster som man önskar behålla och bevara. En fönsterrenovering kan man göra på egen hand om man har lite kunskap, tålamod och finess, men vill man hellre leja bort det finns också riktigt bra fönsterfirmor som gladeligen står till tjänst och hjälper till att ge dina gamla fönster nytt liv igen.