Fönster

Ett fönster mot omvärlden

Ett fönster mot omvärlden

Husets skal är det som ska hålla tätt för väta och vind, och precis som den svaga punkten i en kedja så hjälper det inte hur tätt tak, väggar och golv är om inte fönster och dörrar är i gott skick. Fönster är inte enbart en möjlighet att få in ljus i bostaden utan det är också en vädringsmöjlighet och ett smycke. Att till exempel sätta spröjs på ett fönster kan förvandla det enklaste hus till ett mysigt och exklusivt boende. Eftersom det går att köpa spröjs lösa så är det en förbättring som finns även om fönstren redan är på plats.

 

Pris och kvalitet

Att köp fönster är en ganska dyr affär så det är viktigt att man tänker igenom noga vilka behov man har. Priset på fönster varierar mellan märken och storlek, men även mellan antal glas per ruta, vilket typ av glas det är och vilket material som fönstret i övrigt är gjort av. Det kan vara lockande att välja ett billigare fönster men det kan visa sig bli dyrt i längden. Tips på hur man ska tänka när man ska köpa fönster kan man få i lokaltidningen.se, om man vill ha mer hjälp i sitt val.

 

 

U-värde och hållbarhet

Fönster är ofta den delen av ett hus där värmen lätt slinker ut. Det är därför en mycket god idé att se till att man har fönster som är täta och av ett så lågt u-värde som möjligt. U-värde visar hur energieffektivt fönstret är, det vill säga hur lite energi som läcker ut genom fönstret. Eftersom nya fönster alltid har en u-klassning så är det lätt att välja rätt vid inköp av ett nytt fönster. Vill man veta vilket u-värde det gamla befintliga fönstret har så finns det många sätt att själv testa det på ett enkelt vis.