handskar

Kläder är mer än bara byxor eller kjol

Kläder är mer än bara byxor eller kjol

Numera känner de flesta klädkonsumenter väl till att marknaden är mycket omfattande när gäller festligare plagg. Vad tänker man först på när man får frågan: “Vad ska du ha på dig till festen på lördag?” Då funderar man nog i första hand på de “stora” plaggen; byxor, skjorta, klänning och/eller kjol. Man funderar mer sällan på valet av till exempel strumpor eller handskar. Det får bli som det blir helt enkelt. Och då blir det också som det blir ibland…vilket man då och då kan se på kombinationen av slips och skjorta som exempelvis en del politiker i TV kan ses iförda. Det är ibland värt att fundera över vad som finns att välja på, även i fråga om de mindre persedlarna. När det gäller vardagsplagg av det mindre formatet så kan man bli förvånad över hur många olika typer det finns.

 

Skiftande modeller – skiftande behov

Handskar kan alltså vara korta eller långa, stickade eller sydda. De kan också bestå av en rad textila material eller skinn samt fylla en mängd funktioner, både praktiska, sociala och estetiska. Att kasta handsken innebar utmaning till duell och har förekommit i åtskilliga filmer där en eller annan förorättad kämpe utmanar sin motståndare till duell genom att slå till honom med en handske i ansiktet. Och det är förvisso inte på grund av skyddsfunktionen som en golfare går omkring på banan med en åtsittande handske på vänsterhanden, när den inte förvaras hängande ur bakfickan. Förvisso spelar golfhandsken en viss praktisk roll eftersom den underlättar för golfaren att få ett fast grepp om klubban under slaget men nog finns det en både estetisk och klassmässig vinkel att ta i beaktande också.

 

Värdighet i vardagen

Den distingerade gentlemannen kanske föredrar skinnhandskar framför tumvantar och det behovet är lätt tillgodosett. Det finns ett stort utbud på marknaden av såväl dyrare lyxhandskar som billigare handskar för dagligt bruk. Behovet av att ha något på händerna under den kyligare delen av året är nog ändå oftast det som avgör Svenssons inköp av handskar. Då blir det mest en fråga om vilken färg och modell man ska välja. Om än valet då oftast avgörs av bedömningen av den praktiska nyttan. Men för den som vill finns det alltså alla möjligheter att bli en handskkonnässör av rang.