Sidohängda fönster

Klassiska fönster med sidohängning

Klassiska fönster med sidohängning

Även om det idag finns en mängd olika typer av fönsterhängningar så är det ändå sidohängda fönster som behåller sin förstaplats. Det är till och med så att fönster som har en hel del andra finesser, och sätt att öppnas på, ändå har sidohängning som ett av alternativen. 

Med sidohängning menas att gångjärnen på fönstren sitter i sidorna, precis som på en dörr. Men det finns även möjlighet att ha gångjärnen i ovansidan eller undersidan. Det är dock ganska ovanligt att fönster hängs i undersidan på grund av risken att regn ska få en rutschkana in i huset.

Öppningsbara och underhållsfria

De gamla fönstren var alltid öppningsbara. Det innebar att man kunde öppna upp dem i sina lager och rengöra dem. Men idag kommer många fönster som kassetter där det inte finns en delning mellan 2-glasen eller 3-glasen i ett fönster. Det är ett betydligt smidigare sätt att skapa fönster på, där man inte bara slipper att rengöra mellan glasen utan även slipper renovera mellan dem. 

Vill man skapa en ännu bättre hustillvaro så kan man dessutom montera fönster som är underhållsfria. Det innebär att de är skapade i ett material som gör att man inte behöver måla om dem med jämna mellanrum. Eller kitta om runt glasen.

I olika storlek

Fönster som är sidohängda finns i en mängd olika utformningar och storlekar. Det finns ända upp till fönster som är så pass stora att de skulle kunna användas som dörrar. Även om de precis som fönster sitter en bit upp på väggen och har en fönsterbräda. 

Vill man ha fönster som är spröjsade så brukar man välja sidohängning. Men det finns också spröjs som sitter inuti fönstren och då kan fönstren vara konstruerade precis hur som helst. Det går till och med att ha sådana fönster som skjutfönster utan något problem.