Golvslipning

Knirr knarr

Knirr knarr

Är det dags att lägga nytt golv? Varje steg du tar får hela rummet att knarra och golvplankorna börjar se lite slitna ut i kanterna. Frågar du experterna så kommer de däremot avråda dig. Ett gammalt golv har karaktär! Och den där kvaliteten i träet, den hittar du inte var som helst. Nej, slipa hellre! Men att slipa är inte mycket lättare än att lägga nytt om man inte vet hur det ska göras rätt. Hur ser man till att det blir jämt? Vilken lack ska man använda och hur många lager behövs? Sedan behövs också en slipmaskin.

 

Konsten att slipa

Att lära sig slipa golv är inte lätt. Dels är det tidskrävande och du kommer garanterat att slipa snett oftare än du slipar snyggt. Hoppas du har några extragolv hemma som du inte är rädd om, eftersom du kommer behöva öva länge. Så vad är alternativet? Om du istället använder dig av en golvslipningsfirma blir jobbet åtminstone bra gjort. Visst kostar det mer, men om du är bekant med ROT-avdraget så vet du att du kan dra av upp till 50% av renoveringskostnaden. Dessutom sköter de ofta målning och ytbehandling av golvet som en del av priset. Du kommer kunna spegla dig i det när det är färdigt.

Gammalt är snyggt

Som vi kan konstatera är golvslipning ett hantverk i sig, vilket betyder att det också blir bättre med tiden. När du ska välja företag borde du därför ta någon som har lång erfarenhet. Efter lite efterforskning går det att hitta golvslipning i Lund som ska vara Sveriges äldsta golvsliparfirma. Intressant nog har den gått i arv under tre generationer, vilket gör att hantverket måste vandrat från generation till generation. Förslagsvis så ska du leta efter firmor som kan visa upp goda referenser och som har gedigen erfarenhet av sliperi. Men glöm inte heller bort hur viktig hantverkstraditionen är. Det är den som bevarar ditt golvs tidlösa karaktär.