lås

Låst dörr är ett mänskligt behov

Låst dörr är ett mänskligt behov

När man talar om människors olika behov kommer man ibland in på psykologen Abraham H. Maslows behovstrappa. Maslow rangordnade människans behov i vilken ordning de behöver komma för att i slutändan kunna förverkliga sin egen potential. Längst ned, som i botten på en pyramid, hittar man behov som mat, vatten, luft och sex.

Men strax ovanför finns trygghet och stabilitet. Att ha en plats där man kan känna sig trygg är ett behov som inte borde nekas någon människa. Att kunna gå undan, stänga en dörr bakom sig och låsa med ett stabilt lås och vara säker på att här inne kommer ingen åt en. 

Du kan inte lita på någon 

Låset är viktigare än man kanske tror för att känna sig lugn. Att veta att man bör ha sina saker inlåsta och förvarade dit ingen kommer åt dem. För idag kan man helt enkelt inte bara stänga dörren och lita på att din egendom kommer få vara ifred. Inbrottstjuvar är smarta och tar direkt tillfället i akt att bryta upp ett dåligt lås.

Oavsett om låset sitter på din dörr, din cykel eller din dagbok. Ett bra lås är helt enkelt ett måste.  

 

 

När du låst dig ute 

Det där med lås är dock lite vanskligt. För det kan slå över på andra hållet också och bli en förtvivlan snarare än en trygghet. Hur många gånger behöver du känna på dörren efter att du har låst den för att försäkra dig om att den verkligen är låst? En del kan få tvångstankar av tanken på att man har glömt att låsa.

För att inte tala om den dag du blir utelåst och tvungen att ringa en låssmed som får bryta upp låset. Den situationen vill du gärna undvika att hamna i. Likväl är man tacksam över att tjänsten finns när man väl står där.