takläggare

Låt en takläggare besiktiga taket

Låt en takläggare besiktiga taket

Hur ofta man behöver byta sitt tak beror på vilket slags material det är gjort av och hur väl man har underhållit taket under åren. Olika material håller olika länge men slits även olika mycket beroende på väder och vind. Känsliga ställen som man bör ha lite extra koll på är runt skorsten och takfönster. Är man osäker på vilket skick taket är i och om det behöver bytas eller bara lagas kan man konsultera en takläggare i stockholm. Det är viktigt att fel och svagheter åtgärdas innan taket börjar läcka för att undvika invändiga fuktskador. 

 

Det går att byta materialtyp på taket

När man byter ett tak lägger man oftast samma typ av material som tidigare. Vill man byta materialtyp gör man bäst i att först fråga sin takläggare om det går. Olika material lämpar sig bäst för olika tak och lutningar. Tegelpannor är till exempel tunga och fastigheten måste klara att hålla upp det tunga taket. Bor man vid en blåsig kust vill man helst inte att taket ska blåsa av och då passar ofta bandade plåttak bäst. Också estetik och pris avgör val av taktyp. Takpannor av tegel är ofta dyra men håller å andra sidan i ungefär hundra år. Tegel är också mer levande och får en fin patina med åren.

Tegel och plåt har olika fördelar

I Sverige är det vanligast med tak av tegel men många väljer även tak av plåt. Ett plåttak har en livslängd på ungefär femtio år och kan fås i en mängd olika kulörer. Ett plåttak står emot väder och vind mycket bra och passar i stort sett alla slags taklutningar utom platta tak där takpapp oftast lämpar sig bäst. Till skillnad från tegeltaket som måste rengöras från mossa och alger är plåttaket i stort sett underhållsfritt. Det behöver bara målas om med jämna mellanrum.