Körplåt

Mått enligt önskemål

Mått enligt önskemål

En körplåt har standardmåtten 2000 mm i bredd, 30mm i tjocklek och sedan 4000, 5000 eller 6000 mm i längd. Men det går även att köpa körplåtar som är både mindre och större, beroende på vilket behov man har. I sådana fall så delas en körplåt eller flera körplåtar och svetsas ihop till en större. Körplåt tillverkas oftas i stål men det finns även de som tillverkas i tjock plast, fast det är mer ovanligt. Ser man en äldre körplåt så kan man tro att den sjunger på sista versen eftersom den kan vara mycket rostig. Men det ska till väldigt många år och mycket slitage innan en körplåt behöver kasseras. När stunden har kommet så lägger man den i återvinningen så den kan ge material till en ny körplåt, eller något annat.

 

Flera olika användningsområden

Körplåtar används för att det ska bli lättare att transportera saker på mark, som om man exempelvis behöver dra skottkärror eller palldragare. Man använder även körplåtar för att inte större maskiner ska sjunka ner i marken, som exempelvis grävmaskiner, hjullastare och truckar. Men man kan även använda körplåtar för att skydda marken, eller delar av marken, som avrinningsrännor och brunnar med mera. Finns det gropar eller ojämnheter som man behöver kunna köra eller gå över kan dessa också täckas med en körplåt.

 

 

Hur man lyfter

Med tanke på storleken och tyngden så är inte körplåtar något som man lyfter för hand och  bär iväg med. Det krävs en maskin eller kran för att lyfta och lägga en körplåt på plats. Därför skär man ut hål i körplåten, där lyftdon kan fästas för enklare lyft. Köper man sin egen körplåt, exempelvis här http://www.steelproab.se/, så kan man själv bestämma var man vill att hålen ska sitta, vilken storlek den ska ha och hur den ska se ut.