Ridning för alla åldrar och nivåer
Människan tämjde hästen för tusentals år sedan för att använda den till arbete. Men ganska tidigt kom man på att man också kunde rida. Redan ca 700 år före Kristus tillverkade man enkel utrustning i form av sadel och träns. Sadeln var dock bara en filt, som man knöt på hästens rygg med rep. Sedan dess har mycket hänt. Man har uppfunnit ridkonsten, och det finns många olika skolor som lär ut denna. Till exempel Swartlings ridskola som är en ridskola i Stockholm. Att rida är att må bra i både kropp och själ. Ridning passar för alla åldrar och de har grupper i alla nivåer. Även vuxna nybörjare, som aldrig har provat på att rida är välkomna till ridskolan.
Olika ridsportgrenar
Skolridning är grundvalen för ridkonsten. Där övar man in och använder speciella rörelser som ger ryttaren möjlighet kontrollera hästen. Dressyrridning är en klassisk ridning. Den började man ursprungligen att använda för militära krav. Numera rider man mest för att få sin häst att röra sig så vackert som möjligt. Det finns även ridsporter som banhoppning och terrängritt. Westernridningen i USA är en utveckling från det gamla boskapsarbetet som utfördes till häst. Arbetsdagarna i sadeln var långa, och därför behövde man både en bekväm ridstil och sadel. Westernstilen är jämförelsevis avslappnad då man har relativt långa stigläder och man sitter med fötterna framför resten av kroppen. Inom galoppsporten har man också en särskild teknik. Den är anpassad efter att det ska gå fort och att man vill minska luftmotståndet. Jockeyn sitter därför högt över hästen och har en framåtlutad position över hästens hals.
Den största handikappidrotten
Visste du att ridning är den största handikappidrotten i Sverige? Man räknar med ca. fyra tusen aktiva ryttare. En funktionsnedsättning är alltså inget hinder för att börja rida. Kommunen tjänar också på att samarbeta med lokala ridklubbar, som renoverar ridanläggningar eller bygger nya. Ridsporten är ett sätt att skapa gemenskap och ett hälsosamt sätt att röra på sig.