däck

Säkerhet på vägen

Säkerhet på vägen

Däcken är det enda som är i kontakt med vägytan i en storlek av ungefär en handflata i taget. Därför är det oerhört viktigt att den lilla ytan är i gott skick och passar årstiden och underlaget. För de som bor i söder kan det finnas vintrar när det aldrig blir vinterväglag och då kan det kännas konstigt att byta till vinterdäck.

Men skulle det smälla till och komma snö eller halka så märker man snabbt på vägarna vilka det är som inte har bytt sina däck. Numera är det av den anledningen lagstadgat när man ska byta sina däck för att öka säkerheten på vägen, inte enbart för ägarens skull utan även för alla medtrafikanter.  

För hela året

När man köper däck i Göteborg hos exempelvis https://www.xn--dckgteborg-q5a3t.se/dack-goteborg, så kan man välja att köpa sommardäck, vinterdäck, M/S däck eller dubbdäck. M/S däck är ett däck som man kan köra på hela året. Det kan fungera bra ifall man bor i söder och det är rimliga vintrar, men bor man längre upp eller det blir en kraftig vinter så kan det vara en god idé att investera i dubbdäck.

Förutom dubbarna skiljer bredden, gummikompositionen och mönstret sig från sommardäck. Det är även viktigt att tänka på att ha ett korrekt däcktryck beroende på utetemperatur.  

Dyra eller billiga

Om man ska investera i dyra eller billiga däck beror inte enbart på plånboken storlek utan även på hur mycket man kommer att köra, var man kommer köra och hur förhållandena ser ut när man kör.

Kompetensen hos bilföraren är inte heller oviktig och inte heller hur fort föraren kör och hur uppmärksam den är. Men en bilförare kan aldrig bli duktigare än att det behövs rätt sorts däck med rätt sorts däckdjup för att framföra fordonet lagligt och på ett tryggt och säkert sätt.