elektriker

Det är få elarbeten man får göra själv

Det är få elarbeten man får göra själv

Det är få elarbeten man enligt lagen får utföra själv, utan man måste anlita en behörig elektriker. El är komplicerade saker som kan, om det blir fel, få stora konsekvenser. Varje år orsakar felaktiga elinstallationer bränder, och även tyvärr också dödsolyckor.

Enkla installationer som att byta en stickkontakt till en lampa kan man få göra själv om man är säker på hur man gör. Men man ska inte dra sig för att ta hjälp av en elektriker, även om jobbet råkar vara litet. 

Detta kan en elektriker göra

Elektriker utför både små och stora uppdrag som att exempelvis sätta in extra eluttag, installera spottar i tak, fixa ny utebelysning eller laddstolpe till bilen. En elektriker kan självfallet även dra ny el i ett helt hus och kolla upp smarta hem. De flesta elektriker utför även besiktningar av redan befintliga elledningar och hjälper till att uppgradera elsäkerheten i hem.

El-ledningar slits nämligen och i riktigt gamla hus bör de bytas ut då de annars kan orsaka brand. I värsta fall kan hela huset brinna ner. Att även låta elektrikerna kontrollera jordfelsbrytare är viktigt och bör göras med jämna mellanrum för att man ska vara säker på att den fungera som den ska.

Viktigt att elektrikern har rätt behörighet

Det finns elektriker i västerås och på många andra orter som även rycker ut vid mer akuta el-problem. Men kan man i god tid planera de el-arbeten man vill ha hjälp med blir det oftast billigare. Det kan även vara en god idé att jämföra priser hos några olika elektriker innan man bestämmer sig för vem man skulle vilja anlita.

Men viktigt är förstås att försäkra sig om att elektrikerna har alla de rätta certifikaten och är behörig. Vilken behörighet elektrikern har ska finnas med på offerten tillsammans med företagets F-skattebevis och andra uppgifter.